A lé készen van, mindössze a bedobástól számított 8 napot kell kivárni és máris fogyaszthatjuk! Egyébként következő év nyárig simán eláll!

Így készítem:
 
8 l forralt víz
2 l 10%-os ecet
24 dkg só
80 dkg cukor (én most közel 2,5 kg cukorral készítettem, mi édesen szeretjük!)
1 evőkanál köménymag
1 evőkanál szemes bors
1 evőkanál szalicil
12 db babérlevél
1 evőkanál borkén
1 evőkanál koriander
1 evőkanál mustármag
12 db meggyfalevél
3-4 db torma
+ zöldségek

Óvatosan az ecettel és a sóval! A mennyiségeken én kóstolgatás alapján mindig variálok, sosincs két egyforma ízű!

Elkészítés:
A fenti hozzávalókból elkészítjük a savanyúság levét, majd visszahűtve a vödörbe tesszük. Lehet bele rakni uborkát, patisszont, sárgarépát, karfiolt, paprikát, káposztát, kis dinnyét, hagymát, zöld paradicsomot, stb. Ahogy fogy, lehet pótolni. 1 évig folyamatosan lehet rakosgatni. Minden pótlás után 8 napot kell várni, utána fogyasztható.

Olyan, kb. 20 l-es, műanyag vödröt kell hozzá vásárolni, aminek jól záródó teteje van. Háztartási boltokban kapható. Az a jó ebben a receptben, hogy egész télen folyamatosan lesz savanyúság, mindig annyit vehetsz ki belőle, amennyit akarsz, és a maradék nem romlik meg, és olyan zöldségeket raksz bele, amilyeneket akarsz.

Jó (házi)munkát kíván:

Makráné Kádi Nóra
< Háztartásból Jeles >

 Kedveljük egymást? :)  Háztartásból Jeles a Facebookon itt!

Kérdeznél? Tedd!! Csatlakozz a bizalmas beszélgetős, támogató Asszonysutyorgó zárt csoport a Facebookon!