Ugye ismerős a helyzet: a táskában, kocsiban maradt teás, szörpös, gyümölcsleves ivókulacs, a gyerekek szürcsölős pohara, esetleg cumisüvege elég fura szagokat és látványt tudnak biztosítani, ha ebben a melegben pár napra benne felejtődik az innivaló, Túl az esztétikai kérdésen, nem hiányzik senkinek egy kiadós hasfájás a felszínesen elmosogatott vagy inkább csak öblített ivókák miatt.

Fontos, hogy ha egy mód van rá, tedd be a mosogatógép felső (!) sorába naponta. Használat előtt azért öblítsd át, nehogy maradjon benne mosogatószer. Alkalomszerűen áztasd be ecetes vízben. A szürcsölős részét amennyire tudod szedd szét, különösen a kicsik csőrös ivókái tudnak a leghozzáférhetetlenebb helyeken penészedni. Ezeket a helyeket hústűre tett kis papírtörlővel vagy fülpucolóval tudod takarítani. Az üvegeket üvegtisztító kefével is tisztítsd át, a lötykölés sokszor már kevés, nem viszi le a penészt.

Ha már ott a szürke penész...
Én ilyenkor már nem bízom a véletlenre. Bizony jártunk úgy, hogy a homokozós szatyorban maradt a limonádénk...csupa nyálkás, szürke penész lett benne. Nagy hígításban Hipós/Domestos-os vízbe áztattam néhány órára, majd több soron elmostam kézzel, üvegmosó keféztem, végül a mosogatógépbe tettem.

Tény: kisebb eséllyel penészedik be a kulacsod, ha tiszta vizet iszol, a cukros levek hamarabb megadják magukat. Ha teheted, részesítsd előnyben az üvegből készült ivókulacsokat, ezerszer jobban forrázhatók, tisztíthatóak, és a szagokat sem veszik annyira magukba,

Jó (házi)munkát kíván:

Makráné Kádi Nóra
< Háztartásból Jeles >

 Kedveljük egymást? :)  Háztartásból Jeles a Facebookon itt!

Kérdeznél? Tedd!! Csatlakozz a bizalmas beszélgetős, támogató Asszonysutyorgó zárt csoport a Facebookon!