Emlékszem, mikor egyszer feltettem a kérdést a Háztartásból Jeles Facebook oldalán,
hogy mi a leginkább NEMSZERETEM házimunka, akkor azt a választ kaptam többek között, hogy a fürdőszoba takarítása, a penész foltok miatt.

Mi is megvívtuk 2 télen át a magunk harcát, sorra vásároltuk a páramentesítőket, végül a legegyszerűbb, lentebb leírt ötletek hozták a megoldást!
Én lemértem, hogy gyakori szellőztetés mellett is 60% fölött van a pára, ha idebenn teregetek. Ami ugye magasnak számít, rögtön odacsapódik a hideg falra az északi oldalon és melegágya a penészedésnek, atkák szaporodásának. Szerencsés vagyok, mert van egy jó nagy erkélyünk, és bár 2 napig száradnak ilyenkor a ruháink, de legalább idebenn nincs gőz. Nem beszélve arról, hogy ha valaki jó sok öblítőt is használ, és azt a levegőt szívja a család...

 Szóval, kétség nem fér hozzá, a penész egészségtelen!  Összefüggésbe hozható asztmával, allergiákkal, sőt különböző hangulati problémákkal is (nem csoda, ki ne lenne depis, ha penészedik a lakása...).
 
Mint az nagy általában véve mindenre igaz, a legfontosabb a megelőzés, de nyilván legtöbbünknek eszébe sem jut, amit fel nem üti a fejét az az undorító foltosodás.
 
Ha viszont már megjelent, akkor cselekedjünk, de AZONNAL!


Kezdhetünk szolid eszközökkel, s persze megelőzéssel:
  •  A nedvesség a táptalaja a penésznek, tehát szárítsuk ki a problémás helyet!
  •  Ha valahol beázás, ázás, vízcsöpögés miatt van penészedés, akkor azt kell felderíteni
  •  Biztosítani kell, hogy a helyiség jól szellőzzön, ha lehet, engedjük, hogy süsse a nap 
  Házi csodaszerek:
  • 1 teáskanál Teacserje olaj és 3 dl víz keverékét tegyünk spricnis flakonba, jól rázzuk össze, és mehet a felületre!
  • Ha már letisztítottuk a falról a penészt (nagyon javasolt kesztyűben, és maszkban végezni a feladatot!) permetezzünk a helyére tömény ecetet, ezt ugyanígy a fürdőszobában is használhatjuk megelőzésre. Én 10%-os ecet párti vagyok...aki bírja a gőzét a 20%-osnak, hajrá!
  • Egy újabb spricnis verzió: 20 csepp grapefruit mag olaj és 3 dl víz keveréke a problémás területre. Nem kell öblíteni, hagyjuk megszáradni.

...és a gyakorlati trükkök:
  • pár száz forintért lehet venni olyan hőmérőt, ami a párát is mutatja, nálunk az vált be, ha 40-60% között tartjuk a párát. Szellőztetéssel csökkenthető a szint, érdemes néhányat beállítani a lakásba, és figyelni, kitapasztalni. 1 nagy kád víz a fürdőszobában durván megemeli a lakás páraszintjét, pl. A főzés, vasalás, teregetés szintén!
  • Gyakran kell szellőztetni, gyors kereszthuzattal, pár percekre. Majd alaposan fűteni a lakást. Nálunk +1 fok kellett ahhoz, hogy távozzon a penész.

... na és aki tutira akar menni: 
 
Ultra Szavo...nincs kegyelem, kő kövön nem marad...mondjuk tapasztalatom alapján viszi a festett fal színét is! s alakítsanak ki ruhaszárító területet.
 
Jó (házi)munkát kíván:

Makráné Kádi Nóra
< Háztartásból Jeles >

 Kedveljük egymást? :)  Háztartásból Jeles a Facebookon itt!


Kérdeznél? Tedd!! Csatlakozz a bizalmas beszélgetős, támogató Asszonysutyorgó zárt csoport a Facebookon!