Lehet, hogy ezzel kicsit messzire megyek, de szerintem kidobott pénz amit kukás zsákra költünk. Egyetlen konyhai szemetes-zsákkal számolva naponta, ez évi 5000 Ft-ot jelent, minimum. Nem számoltam fürdőszobai, és a nagy fekete zsákokkal sem...csak a konyhaival.

Összeszedtem alább pár olyan lehetőséget, amivel ha végleg leszámolni nem is sikerül, de jelentősen spórolhatunk a nylon-zsákok fogyasztásával, értsd: kevesebbet költünk rá, és kevesebb szemetet küldünk a természetbe!

Természetesen TI ismeritek, hogy hogyan működik nálatok a szemétszállítás, valahol kizárólag kukás zsákban gyűjtött szemetet viszi el a szolgáltató! Erre azért legyetek tekintettel!

Ami szerintem a legegyszerűbbnek tűnik, hogy kinevezünk egy "NEDVES KUKA"-t, ezt célszerű a konyhába tenni, ide jöhet a teafilter, kávézacc, /városon a krumpli és gyümölcshéj, tojáshéj / , ételmaradék. Ebbe a kukába kerüljön normális kukás zsák. Mellé állíthatunk egy jóval nagyobbat, a "SZÁRAZ KUKA" -t amibe mehet minden, aminek nem csorog a leve, ezt egyszerűen szemét elszállításkor boríthatjuk.

Kisebb konyhai kukákba remekül felhasználhatóak a boltokból hazahozott reklámszatyrok, bár egyre kevesebb helyen kapjuk már őket, nekem akad a "régi" osztogatós világból. (Tesco, Auchan). Sajnos ezeknek az ideje kezd lejárni (2015)

A kiflis nylonzacsit, illetve a zöldségesnél kapott kisebb zacskókat mindig elteszem a használt pelusoknak, ha úton vagyunk, és eldobható pelust használok, ezek jól jönnek. Ezért pl. sokan pénzt adnak..értitek: kakis pelus kidobásához való nylon zacskóért fizetni a drogériában...

Megragadnám itt is, mint minden fronton a lehetőséget, hogy hirdessem, KAKIS PELUSBÓL A KAKIT LÉGYSZI A WC-be borítsd, és utána tedd a kukába, ha lehet, zacskóban. Ez alap lenne, de sokan sajnos nem tartják be.

Tejes dobozt, ásványvizes üveget vétek a konyhai kukába taposni...azokat összegyűrve egyenesen a nagy, szelektív kukába tehetjük.

 Jó (házi)munkát kíván:

Makráné Kádi Nóra
< Háztartásból Jeles >

 Kedveljük egymást? :)  Háztartásból Jeles a Facebookon itt!


Kérdeznél? Tedd!! Csatlakozz a bizalmas beszélgetős, támogató Asszonysutyorgó zárt csoport a Facebookon!
A szelektív hulladékgyűjtéssel jelentősen csökkenhet az otthon gyűjtött szemét mennyisége, hiszen azokat táskákban elvihetjük a gyűjtőbe, nem kell az otthoni kukát tömni vele.