Önmagában mindenképpen kevés a zsúfolásig teli pakolt szuper-kuckó, ha a gyerek nem tud mit kezdeni a játékokkal. A mi gyerekünk az élő példa erre. Ládaszám kaptuk a jobbnál jobb játékokat, a gyerekszobából mára "csak" játszószoba lett, a gyerek nem fér el benne. Kiszorították a játékai.
Mégis csupán akkor ugrik be gyurmázni, vagy rajzolni, esetleg főzni Anyának egy kávét, ha társasága akad. Akkor viszont remekül elvan. Olvastam valahol egy mondást, miszerint 
"Ha mézet találsz, épp csak annyit egyél, amennyi jól esik - ha túl sokat eszel, émelyegni fogsz".
Még rémlik a konyhapadlón vöröshagyma héjával fél óráig játszadozó lányom képe...Szerintetek a túl sok jónak tűnő holmi felhalmozása nem válik a javunkra? Kitolunk -e a gyerekünkkel, ha túl sok kacatja van? Mert ugye magunkkal mindenképp, ami a rendrakást illeti. Hát kérem szépen, van mit átgondolnunk.
 
Hasznos lehet valahogy ráébreszteni őket is a selejtezés "örömére". Például, ha megbeszéljük velük, hogy a szegény gyerekeknek adunk néhányat a megunt holmik közül. Vagy: megpróbálhatnánk eladni pár régi játékot, és újabb dolgokat vehetünk a pénzen, amivel szívesen játszana gyermekünk. 
Ugyanezt próbáljuk mi magunk is elsajátítani a saját felnőtt birodalmunkban, ugye-ugye?
 
Ha nem válik be a rábeszélős, szájbarágós taktika, akkor marad az alvás/ovi/isi időben történő szigorú átválogatás, selejtezés. Többször bevált már az a trükk, hogy a kevésbé izgalmas játékokat egy időre bedobozolva a "magas polcra"  tettük, és láss csodát: amikor semmi sem foglalta le a gyereket, hirtelen a rég nem látott holmikat elővéve azok lettek a legérdekesebbek. Ha hetek, hónapok telnek el, hogy bármelyik "eltett" játékát hiányolná a gyerkőc, az már adhat elég bátorságot ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük.
  
Alapvető JÁTÉKszabályok:
  • ha túl sok van 1-1 fajta játékból, akkor nevezzünk ki neki egy dobozt, és ami abba belefér, az maradhat elöl. Pl. : nem kell 50 kisautó...ha 22 fér a dobozba, akkor 22 maradhat.
  • 1 doboznyi zsírkréta, ugyanennyi filctoll és 2-3 kifestő bőven elég (nálatok mennyi van...?)
  • szabályozzuk be a babák, plüssök, labdák számát is. Lehet, hogy túl szigorúnak tűnik, de valójában a gyereknek, és magunknak teszünk ezzel jót!
  •  ha egy játék elromlott, eltörött, hiányos, attól váljunk meg mindenképp!
  • nos a könyvek: ez egy nagy feladat felnőttnek és gyereknek is egyaránt. Adott ugye, hogy minél több könyvünk van, annál okosabbnak, tájékozottabbnak hisszük magunkat. DE, ha ezeket a könyveket sosem lapozzuk, nem olvassuk, csak lepi a por évek óta, és hánykolódik ide-oda...hát érdemes rakosgatni? Mesekönyvekkel nálunk az eldugjuk-elővesszük tipp van használatban. A felnőtt könyvek selejtezéséhez bevallom, még nekem is fejlődnöm kell. :) 
A következőkkel jövök legközelebb:
  • játékok szétválogatása
  • gyerekruhák tárolása, válogatása
  • gyerek rajzok-alkotások-emlékek rendszerezése, tárolása
UI: Én egy nagyon rendetlen gyerek voltam...

Jó (házi)munkát kíván:

Makráné Kádi Nóra
< Háztartásból Jeles >

 Kedveljük egymást? :)  Háztartásból Jeles a Facebookon itt!

Kérdeznél? Tedd!! Csatlakozz a bizalmas beszélgetős, támogató Asszonysutyorgó zárt csoport a Facebookon!